Blog

HLAS - sociálna demokracia

Matúš Šutaj Eštok

Zbabelý premier Heger

Matúš Šutaj Eštok
Ospravedlňujem sa občanom za nášho zbabelého premiéra. Slovensko bezpochyby čelí náročnej situácii, ale práve v krízových časoch je úloha vlády...


Ospravedlňujem sa občanom za nášho zbabelého premiéra. Slovensko bezpochyby čelí náročnej situácii, ale práve v krízových časoch je úloha vlády mimoriadne dôležitá, práve teraz!!! V tejto dobe je mimoriadne potrebné stabilná, pokojná a rozvážna vláda, ktorý by zvládla všetky potrebné, aj keď náročné procesy a silácke vyjadrenia by nahradila konkrétnymi činmi. Túto vládu, ale neberie vážne drvivá väčšina občanov a strácame aj kredit v očiach zahraničných partnerov. Dôvody sú jasné, táto vláda nezvládla prakticky nič, koronakrízu, riadenie štátu, chrániť vlastných občanov pred zdražovaním, utečeneckú krízu, nič! Nedostatok odbornosti a absenciu riešení, ale o to viac nahrádzajú aroganciou a útokmi, voči ľuďom, odborníkom, politickým oponentom, ale aj voči sebe samým.

Skutoční hrdinovia posledných dní

Absolútnemu kolapsu počas utečeneckej krízy zabránili najmä samosprávy, dobrovoľníci, občianske združenia a v neposlednom rade aj množstvo ľudí, ktorí doslova dňom a nocou bezplatne boli tam, kde mal byť štát. Toto sú skutoční hrdinovia posledných dní.  Keď samosprávy upozorňovali na kritickosť situácie, keď zúfalo volal o pomoc primátor Košíc Jaroslav Polaček, že sú krátko pred humanitárnou katastrofou a štát si neplní základné úlohy pri zvládaní utečeneckej krízy dočkal sa arogantných urážok od ministra vnútra Mikulca, ,,Neviem, či Košice majú nedostatok vody, jedla či ubytovania. To majú na Ukrajine a nie v Košiciach,“  A premiér Heger túto absuridtu ešte podporil vyhlásením, že „kto nechce, nech nepomáha“ a aby všetkým ukázal ako sa to má robiť, išiel pomiešať pred kamerami a fotoaparátmi vareškou guláš. Pod tlakom musel napokon priznať, že situáciu nezvládajú.

Nás zbabelý premiér ostal doma

Premiér Heger mal množstvo silných a hrdinských vyjadarení o pripravenosti, bojovnosti, úplnom zastavení dovozu ruského plynu a ropy, ale keď prišlo na lámanie chleba, tak sa zachoval zbabelo a odmietol sa zúčasniť na rokovaniach v Kyjeve.  Ale náš hrdina Heger ostal doma. Odvahu našiel 72 ročný poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, český premiér Fiala, poľský premiér Mateusz Morawiecki a predseda vlády Slovinska Janez Janša.

A náš hrdinský premiér Heger? Ten ostal doma.

Hanba a facka pre slovenskú diplomaciu

Otvorene sa k tomu vyjadril český premiér Fiala, ktorý uviedol: „Sú situácie, keď sa musíte rozhodnúť sami. Ja som sa rozhodol tak, ako som sa rozhodol. Ja sa nebudem schovávať za nejaké odporúčania a veľa rokovaní. Toto nie je vec, ktorá môže vyplynúť z nejakej formalizovanej byrokratickej cesty. To sa musíte rozhodnúť, že to je správne.“

Ale vlastne, toto vystihuje našu vládu, silácke vyhlásenie, búchanie sa do pŕs, ale vo finále, žiadne výsledky, iba zmätok a chaos. Aj v zahraničnej oblasti. Potom sa nečudujme, že nášho premiéra sa ani len nevšimne francúzsky prezident Macron, na poslednej návšteve vo Versailles, ktorý naokolo neho mlčky prešiel.

A premiér Heger? Ten nevyšiel zo svojho tieňa, pretože na to jednoducho nemá. Ostal iba „predavačom vodky“, dosadenou bábkou Igora Matoviča a spôsobil ďalšiu facku Slovensku a jeho diplomacii.

<< Späť k článkom