HLAS - sociálna demokracia

Peter Pellegrini

Realita alebo výtvor umelej inteligencie?

Peter Pellegrini
Realita alebo výtvor umelej inteligencie? Pellegrinovo vianočné posolstvo prináša nový pohľad na politickú kultúru. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter...

Realita alebo výtvor umelej inteligencie? Pellegrinovo vianočné posolstvo prináša nový pohľad na politickú kultúru.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini prichádza tento rok s originálnym vianočným posolstvom. V spolupráci s Martinom Spanom, informatikom a expertom na umelú inteligenciu, vytvoril netradičné video, ktorého cieľom je poukázať na vyspelosť technológie umelej inteligencie, ale aj riziko jej zneužitia. Vybrali si netradičnú cestu a ukazujú, ako by vyzerala slovenská politika, keby bola založená na vzájomnom rešpekte a konsenze.

Vo videu, ktoré využíva pokročilú technológiu tzv. deepfake, vystupuje šesť popredných slovenských koaličných aj opozičných politikov vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej a premiéra Roberta Fica. Každého z nich umelá inteligencia imitovala, ako svojim politickým kolegom skladajú nečakané komplimenty – to všetko v duchu vianočného posolstva mieru a porozumenia.

Vo videu prezidentka Čaputová chváli premiéra Fica za jeho pracovné tempo, zatiaľ čo poslanec Taraba naopak chváli prezidentkinu komunikáciu na sociálnych sieťach. Michal Šimečka, predseda Progresívneho Slovenska, ocenil štýl predsedu Národnej rady Pellegriniho. Sulíka, ktorý v poslednej kampani vydal knihu receptov, zase chválili za jeho kuchárske umenie. Na konci videa sa objaví skutočný Peter Pellegrini, ktorý prezradí, že celé video bolo vytvorené pomocou technológie deepfake.

Video ako prvý zverejnil na sociálnych sieťach Martin Spano. Pellegrini naň nadväzuje vo svojom vianočnom posolstve, v ktorom prezentuje svoj pohľad na budúcnosť slovenskej politiky a technológií. Prezentuje nový pohľad na to, ako by mohla politika vyzerať, keby sa viedla s väčším dôrazom na vzájomnú úctu a slušnosť. „Je to prvý krok v mojom pláne začať sa zaoberať reguláciou umelej inteligencie a deepfake technológií,“ uviedol Pellegrini. Jeho prejav má poukázať na rastúcu prítomnosť a vplyv umelej inteligencie v modernej spoločnosti. Zdôrazňuje potrebu zvýšenia povedomia o tomto fenoméne a vyjadruje svoj zámer riešiť túto problematiku na úrovni právnych predpisov, vzdelávacích programov a regulácie. „Tieto nové technológie sú medzi nami. Je to fakt a musíme naň reagovať. Môžu pomôcť, môžu urýchliť prácu, ale môžu aj veľmi uškodiť. Preto chcem upozorniť, že tieto veci sa tu dejú a každý z nás si musí dávať pozor na to, čo vidí a počuje. Často je faloš takmer na nerozoznanie od skutočnosti.“ dodáva Pellegrini.

Martin Spano, expert, ktorý je známy aj svojimi AI videami na sociálnych sieťach, dopĺňa: „Umelá inteligencia je najdôležitejšia technológia našej doby. Má mnohé úskalia, ale zároveň môže posunúť Slovensko dopredu. Teším sa preto, že sa o umelú inteligenciu začali zaujímať aj naši čelní predstavitelia. Pevne verím, že spolu nastavíme pravidlá jej používania tak, aby Slovensko napredovalo s jej pomocou k lepším zajtrajškom.“

<< Späť k článkom